به نقل از خبرگزاری ایرنا

گفت و گو با محمد رحیم اخوت نویسنده رمان نام ها و سایه ها من آقای الف هستم

اخوت می گوید: ادبیات، از نظر من، پدیده ای است که در زمان حال می تواند زنده باشد. اصلا تا وقتی که زنده است ادبیات محسوب می شود

در رمان "نام ها و سایه ها" به نوعی، بخشی از تاریخ ایران هم در خلال داستان روایت می شود... خب، دلیل این توجه شما به تاریخ چیست؟

من جاهای دیگر هم گفته ام، برای من زمان حال فارغ از گذشته بی معناست. یعنی من آن زمان حالی را می شناسم که از دل گذشته بیرون آمده و از آن باردار شده است. حالا اگر من در اکثریت قریب به اتفاق آثارم به گذشته، یا به قول شما تاریخ، توجه می کنم، به خاطر گذشته ای است که عصاره اش را در وضعیت حال می توان دید. با وجود این اصل قضیه برای من زمان حال است. یعنی معتقد هستم که نویسنده، زندگی زمان حال خود و آدم های داستانش را روایت می کند. منتهی، این زمان حال را نمی توان از گذشته فارغ دانست.

شما این نزدیکی ادبیات و تاریخ را چه طور ارزیابی می کنید؟ آیا ادبیات می تواند به مثابه تاریخ باشد؟

خیر. اما من مرز قاطعی را بین این دو نمی توانم ترسیم کنم. ادبیات، از نظر من، پدیده ای است که در زمان حال می تواند زنده باشد. اصلا تا وقتی که زنده است ادبیات محسوب می شود. وقتی که نیروی زندگی اش را از دست داد، دیگر جزء تاریخ ادبیات می شود و به هر جهت به لحاظ ماهوی تاریخ است، نه ادبیات. حالا ممکن است یک اثر ادبی حتی قرن ها زنده باشد و همچنان اثر ادبی تلقی شود. فرض کنید شاهنامه فردوسی، علی رغم گذشت هزار سال از عمرش و یا دیوان حافظ علی رغم گذشت چندین قرن از عمرش، هنوز ادبیات است. یعنی افرادی که سراغ این آثار می روند به صرف این که در تاریخ ادبیات پژوهش کنند، سراغ آنها نمی روند. به عنوان یک اثر ادبی سراغ آن می روند، اثری که پاسخ توقعات امروزی خواننده را می دهد. بسیاری از آثار ادبی هم هست که امروز به صرف شناخت از تاریخ ادبیات سراغ آنها می رویم. فرض کنید، شما وقتی سراغ انوری می روید که بخواهید تاریخ ادبیات بخوانید. بعید می دانم که شعر انوری را به عنوان شعری که بتواند امروز توقعات شما را برآورده کند، بخوانید.همین طور است شعرهای خاقانی. ارزش های این شاعران در جای خود محفوظ است. ولی وقتی انگیزه شما پژوهش در تاریخ ادبیات، شعر و نظم فارسی باشد، سراغ این ها می روید.

آیا هیچ پیش آمده وقتی که نیاز امروزی در شما غلیان کند سراغ دیوان انوری بروید، با تمام ارزش هایی که دارد؟

ولی وقتی که سراغ حافظ می روید، تنها انگیزه پژوهش ندارید و بخواهید بدانید که مثلا غزل در دوره حافظ چگونه بوده است. این نیاز امروزی شما ست که باعث می شود سراغ حافظ بروید. بنابراین شعر حافظ را هم به عنوان یک اثر ادبی زنده می خوانید.

 

 

لینک برخی از خدمات سایت:

سفارش کالای غیرکتاب

سفارش کتاب و مجلات خارجی، کاغذی

سفارش کتاب و مجلات خارجی، پی دی اف

محاسبه قیمت کتاب، کالا و مجلات خارجی

کتاب مورد نظرم پیدا نشد

محاسبه هزینه‌های چاپ کتاب

آیا کتابی برای چاپ دارید؟

کتاب های عرضه شده توسط نویسندگان و مترجمان

  پرسش‌های متداول

برخی سوالات مهم پیرامون نحوه تهیه کتاب از سایت آمازون

تلفن تماس: 88847044-  88829329 88348991-

1398/08/23
233

نظری ارسال نشده

در حال حاضر نظری ارسال نشده است

شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید

ارسال نظر

ارسال نظر