کاهش هزینه ناشران

ناشران باید در جستجوی شیوه های جدیدی برای کاهش هزینه های خود باشند

ناشران با معضلی به نام کاهش تقاضا نیز روبرو هستند و این فشار مضاعف در بازدهی سرمایه گذاری آنهاست

بیشترین نوع کاغذی که در ایران برای چاپ کتاب مورد استفاده ناشران قرار می گیرد از قدیم الایام در میان دست اندرکاران صنعت چاپ و نشر به سه ورقی و یا چهارونیم ورقی مشهور بوده است. در سال گذشته بطور متوسط قیمت یک بند از این نوع کاغذ 30 هزار تومان بود و الان نزدیک 90 هزار تومان شده است. یعنی درست 3 برابر. اگر در نظر بگیریم که در قیمت تمام شده یک کتاب در تیراژ مرسوم کشورمان که حدود 2000 نسخه می باشد، هزینه کاغذ حدود 40 درصد است پس با این حساب افزایش سه برابری قیمت کاغذ، قیمت تمام شده را حدود 80 درصد افزایش می دهد و البته این به فرض ثابت نگه داشتن قیمت دیگر عوامل تولید کتاب مانند مرکب چاپ و سلفون و چسب صحافی و فیلم و زینک می باشد.
 

به عبارت ساده تر اگر یک ناشر برای چاپ یک کتاب در سالهای گذشته از 100 واحد سرمایه گذاری خود، 30 واحد آن را صرف هزینه های اولیه و 30 واحد بعدی را به عوامل لیتوگرافی و چاپ و صحافی و 40 واحد آن را به کاغذ و مقوا می داد الان باید به جای 40 واحد 120 واحد در بخش کاغذ و مقوا سرمایه گذاری کند. یعنی 100 واحد او باید به 180 واحد افزایش پیدا کند. و نباید فراموش کنیم که افزایش قیمت ها در بخش لیتوگرافی و صحافی نیز خود داستانی دیگر دارد و با افزودن آنها هزینه تولید در حدود 100 درصد افزایش پیدا می کند.
 

حال جدای از افزایش دو برابری هزینه تولید، که در سال بعد با افزایش پایه حقوق، بیشتر از دو برابر هم خواهد شد. ناشران با معضلی دیگری به نام کاهش تقاضا نیز روبرو هستند و این فشار مضاعف در بازدهی سرمایه گذاری آنهاست.

راه حل چیست؟
برای کاهش فشارهای ناشی از افزایش سرمایه گذاری از یک سو و کاهش تقاضا از سوی دیگر، راه حل را می توان در پایین آوردن تیراژ جستجو کرد. تا در مجموع هزینه سرمایه گذاری کاهش پیدا کند. اما مسلما پایین آوردن تیراژ در سیستم چاپ افست اگرچه هزینه کاغذ را پایین می آورد اما با فرض ثابت بودن هزینه های آماده سازی و چاپ و صحافی، بدون تردید هزینه تمام شده هر جلد کتاب را به شدت بالا برده و کتاب را از گردونه رقابت خارج خواهد کرد. همه دست اندرکاران چاپ و نشر به خوبی می دانند که در سیستم چاپ افست بستن یک زینک به ماشین چاپ، مساوی با گرفتن هزینه 5000 دور ماشین از سفارش دهنده است. این سفارش دهنده چه یک نسخه سفارش داده باشد یا 5000 نسخه. پس باید به دنبال راه دیگری بود.

 

یکی از راههای پایین آوردن تیراژ استفاده از سیستم چاپ ریسو می باشد. اگرچه بیشتر ناشران با سیستم چاپ ریسو آشنا هستند و اسم این سیستم حتما به گوششان خورده است. اما همیشه گرایش کمی در آنها برای استفاده از این نوع چاپ در انتشار کتابهایشان وجود داشت.این بی توجهی به چاپ ریسو به غیر از پایین بودن کیفیت این نوع چاپ با چاپ افست، علل دیگری هم داشت. از جمله می توان به پایین بودن قیمت کاغذ در بازار آزاد و حتی کمک وزارت ارشاد در تامین نیازهای ناشران به کاغذ و با قیمتی تقریبا نصف قیمت بازار اشاره کرد که هیچ انگیزه ای برای ناشران در استفاده از این سیستم چاپ ایجاد نمی کرد. در بازار نیز قیمت ها به آرامی افزایش پیدا می کردند و ناشر از اینکه بخش اعظمی از سرمایه خود را به صورت کاغذ چاپ شده و کتاب نگهداری کند احساس نگرانی و خطر نمی کرد.
 

ناشران با فرض فروش کل تیراژ یک عنوان کتاب در یک سال و حتی دریافت مبالغ فروش با چکهای مدت دار 8 ماهه، به سودی معقول دست می یافتند. ولی الان با هر افزایشی در قیمت کاغذ، ناشر به این فکر می افتد که اگر این کتاب را چاپ نمی کرد و کاغذ مصرفی آن را بعد از دو ماه در بازار می فروخت چقدر سود میبرد؟ در حال حاضر شرایط فرق کرده و مثل چند سال پیش نیست و ناشران از یک طرف بشدت درگیر بحران افزایش قیمت ها در عوامل تولید هستند. و از طرف دیگر استفاده از فرمولی که سابقا در قیمت گذاری پشت جلد کتاب از آن استفاده می کردند قیمت را بشدت بالا می برد و در نتیجه تقاضا را بشدت پایین آورده و فشار مضاعفی بر ناشر تحمیل می شود. همه اینها باعث می شوند که کوچکترین اشتباه محاسبه ناشران را با مشکلات عدیده ای روبرو کرده و چه بسا بخشی از سرمایه شان را به راحتی در معرض نابودی قرار دهد. اما اکنون باید ناشران توجه ویژه ای به این نوع از چاپ مبذول دارند. چرا که آنها باید به دو موضوع به صورت همزمان فکر کنند.
اول پایین آوردن تیراژ
دوم پایین آوردن هزینه های تولید

 

آنها اکنون باید دوباره بطور جدی به چاپ ریسو فکر کنند. به نظر می رسد راه حل این مشکلات بکارگیری سیستم چاپ ریسو در نشر کتاب است. چون هم می توان در تیراژ کم کتاب هایشان را چاپ کنند و هم قیمت تمام شده هر جلد بالا نرود. راهی که بیشتر ناشران خارجی از سالها پیش بکار گرفته و در استفاده از آن موفق بوده اند.

 

لینک برخی از خدمات سایت:

سفارش کالای غیرکتاب

سفارش کتاب و مجلات خارجی، کاغذی

سفارش کتاب و مجلات خارجی، پی دی اف

محاسبه قیمت کتاب، کالا و مجلات خارجی

کتاب مورد نظرم پیدا نشد

محاسبه هزینه‌های چاپ کتاب

آیا کتابی برای چاپ دارید؟

کتاب های عرضه شده توسط نویسندگان و مترجمان

  پرسش‌های متداول

برخی سوالات مهم پیرامون نحوه تهیه کتاب از سایت آمازون

1398/08/23
121

نظری ارسال نشده

در حال حاضر نظری ارسال نشده است

شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید

ارسال نظر

ارسال نظر